ABD’de ekonominin “yumuşak iniş” yapabileceğine yönelik iyimserlikler devam ederken, enflasyonun istenilen seviyeye ineceğine dair güven güçleniyor. Ancak resesyon endişeleri, fiyatlamaları zorlaştıran etkenler arasında yer alıyor.
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin genel olarak sağlam durumda olduğunu ve bunu korumak için Fed’in araçlarını kullanma niyetinde olduğunu ifade etti. Powell, “İleriye baktığımızda, ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse, politika zamanla daha nötr bir duruşa doğru ilerleyecektir ancak önceden belirlenmiş bir yolda değiliz.” dedi.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, iş gücü piyasası zayıflarsa başka bir büyük faiz indirimine daha açık olduğunu belirtti. Bostic, “Hikaye enflasyonun düşüşünü sürdürdüğü ve iş gücü piyasasının güçlü kaldığı yönündeyse, faiz indirimleri konusunda biraz daha sabırlı olma lüksüne sahip olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonla mücadelenin henüz kazanıldığını söylemenin zor olduğunu belirtti. ABD’nin doğusunda ve güneyindeki limanlarda çalışan işçilerin grevi, tedarik zincirinde aksamalar olabileceğine dair endişeleri artırdı.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, liman işçileri grevi beklentisiyle perakendecilerin ürün stokladığını, bunun sonucunda tedarik zinciri kesintilerinin daha yüksek fiyatlara yol açabileceğini ifade etti. Orta Doğu’daki çatışmaların durumu ve dünya genelinde enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına dair soru işaretleri, risk iştahını törpülemeye devam etti.
ABD’de açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye yönelik karışık sinyaller vermesi, küresel piyasalarda risk iştahını azalttı. Tarım dışı istihdam eylülde 254 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e geriledi.
Öte yandan, ABD’de özel sektör istihdamı eylülde 143 bin kişiyle piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterdi. Yıllık ücret artışı ise eylülde yüzde 4,8’den 4,7’ye geriledi. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Eylül ile biten haftada 225 bine yükseldi.
Gelişmelerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in kasımda yüzde 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Analistler, ABD’de gelecek hafta açıklanacak enflasyon verisinin de piyasaların yönü açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in İran’a ait petrol tesislerine saldırı ihtimaline dair açık kapı bıraktı. Bu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı 21 baz puan artışla yüzde 3,96’dan, dolar endeksi yüzde 2 artışla 102,5 seviyesinden tamamladı.
New York borsasında geçen hafta jeopolitik risklerin etkileriyle karışık seyir izlendi. Orta Doğu’da tansiyonun yükselmesi, bazı savunma ve enerji şirketlerinin hisselerini pozitif etkilerken, kruvaziyer şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı.
Avrupa borsalarında jeopolitik risklerin etkisiyle negatif seyir öne çıkarken, bölgedeki ekonomik durgunluk endişeleri varlığını koruyor. ECB yetkililerinin açıklamaları, enflasyon hedeflerine ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerini kısıtlayıcı tutacaklarını vurguladı.
Asya piyasalarında karışık seyir hakim olurken, Çin’in açıkladığı ekonomik teşvik paketlerinin etkisiyle Hong Kong pozitif seyretti. Japonya’da ise yeni liderin açıklamaları, borçlanma maliyetlerine dair belirsizlik yarattı.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 6,83 değer kaybederek tamamladı. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,3 üstünde kapattı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylülde aylık bazda yüzde 2,97 artış gösterdi.